Wednesday, December 17, 2008

runsing

dah 2 hari aku disini. baru ini aku ade ruang utk diri aku. tu pn tak sampai sejam lg, gerak kerja mule lg. hm. utk teruskan sume ni dalam jangke mase 6 bulan atau lebih, aku pn tak tau la aku mampu ke tak.
tapi ni bukan la punce runsing aku. walaupn cume 2 hari, macam2 dah jadik. bende2 yg aku takutkan jadik, sume berlaku dpn mate aku. ya Tuhan, selamatkan lah.
dalam jangke mase ni, aku da banyak berfikir. i'm reasoning all things. mungkin sikit sebanyak aku mula rase ade jalan keluar nye. sikit sebanyak semangat aku yg memudar dulu, kembali memekar dlm hati.
hm. smoge aku punye kekuatan yg banyak. Tuhan, tolong aku.

Sunday, November 9, 2008

Yang paling akhir

Aku buntu. bukan sbb aku pakai Ubuntu skang.

Aku rase sikit kesal. Aku lah yg bersalah, aku lah yg buat die sedih, aku lah yg buat org yg aku sayang sakit. Aku dah tak tau ape yg patut dilakukan. Nak dibiarkan, aku takut hanye akn menjauh, dan tak balik lagi. Nak mendekat, aku sgt takut aku menyakiti nye lagi. Sbb bile die sakit, aku rasekan sakit itu berganda dlm diri, dan bile die menjauh aku betul rase die takkan kembali. untukku.

Friday, November 7, 2008

At last

At last, aku habes jugak exam tuk sem ni. Serentak itu, habes la sem panjang ke empat di UIA. Sem depan, sem ke lima, aku dah masuk tahun 3. Perancangan aku sem depan cume menyusun semula strategi yg agak gagal sem ni. Sem dpn aku cube mulakan misi baru, dgn halatuju baru, dgn langkah baru. Semoge keyakinanku, keazaman dan keberanian juge baru.

At last, aku mule rasekan aku sikit2 berani. Buat ape yg aku nak buat. Bukan buat ape yg org nk aku buat. Em sulit aku nk luahkan sumenye. Tapi mcm tu la. Aku yg salah. Aku yg salah pade diri aku sendri. Cuti ni, aku nk bg ruang pade diri aku. Fikirkan balik kebodohan aku. Supaye aku benar2 rase bodoh tu dan tak ulangi bende2 tu. Cuti ni, aku nk bg ruang bg aku betulkan balik sume kesilapan aku.

Entah sape aku skarang ni. Ini bukan diri aku.

Thursday, November 6, 2008

Luncheon

Huh, akhirnye tinggal 1 paper je lagi sebelum aku balik bercuti. Paper yg aku harap dpt cover balik kesengalan paper harini yg mmg dah dijangka. (tapi tak jangke seteruk tu akan jadik ~) Hmm. Nope, aku dah taknak fikir pasal tu. Ape lg yg mampu aku buat melainkan berdoa jela ade keajaiban berlaku. Aku betul tak patut berharap keajaiban yg banyak. Sungguh aku ni tamak haloba. Hmm tapi ape boleh buat. Mungkin kifarah bg bende2 yg tak patut aku buat tapi aku buat buat tak ape pasal nye.
Make dgn ini aku rasekan calculation ramalan aku sepanjang sem ni dah tak valid lg. Mungkin aku kne recalculate utk jadik lebih prediktif dan rasional. Hah, bercakap pasal rasional. Mmg aku nk tergelak. Sbb ade kawan aku ckp; "Org rasional tak layan gile ko" (Ayat yg dah diubahsuai 100% tapi makne yg same 100%). Ade ke cam tu. Sume org suke aku kot... hahah (bluff)
Em bile calculation dah lari, sume pn lari la... Impian aku pn kurase kn terbang pergi bersama angin yg terlalu sejuk dalam CAC tu. Malah sakit perut yg kurasekan dalam dewan itupn memusnahkan cite-cite dan semangat yg aku bina. Tapi, aneh. Aku tak frust or sedih lgsg. Sbb aku mula nampak haluan yg baru bg menyulusuri hidup dgn lebih bermakne. Haluan yg satu mase dulu telah ku fikirkan tapi makin menjauh dek iman yg semakin berkurang (karut... karut... karut) Ape pn, perubahan mungkin berlaku. Tapi aku tak cukup berani menghadapinye. Bile keberanian itu datang? Setiap malam sebelum tidur. Tapi keberanian itu banyak bayang-bayang awan yg meliputi sinaran dan aku terus terus terus takut. (Sape paham angkat tangan)
Em. mungkin perkara pertama yg aku harus lakukan, ialah memperbetulkan kesilapan semalam. Kesilapan yg hanya kesilapan tapi terbawak bawak menjadi kebiasaan. Padehal aku dah lupe kejadian dulu, tapi aku masih enggan balik merentasi mase lalu. Teman, maafkan aku. Entah syaitan manelah merasuk diriku hinggaku jadi begini.
Semoge masa dapat membuahkan sesuatu yg baru, yg lebih bermanfaat dan aku akn terus mendoakan mu. Mendoakan kite semoge kite tak lari dr rahmat ilahi. 
Teman, jangan kau benci padaku. Aku masih sangat menyanyangi mu.

Thursday, October 9, 2008

Losing you

Aku takde perasaan.



Aku takde penjelasan.



Aku takde keputusan.





.

Tuesday, September 23, 2008

eid mubarak. end ramadhan.

dear readers. sahabat-sahabat dan saudara-saudaraku...

Bersempena Ramadhan yg masih berbaki, aku ingin seikhlasnye memohon kemaafan atas khilaf diriku. Yang aku sedar, tapi aku sengaja membuatnya. Yang aku sedar tapi aku tak mampu mengawalnya. Juga pade yang aku tak sedar, malah aku tak kesah padenye. Pade yang aku tak sedar, dan aku tak mahu tau tentangnye.

Maaf pada saat kite bertentang mate, saat kita masih tak kenal sesame kite, sehingga saat kite berkenalan, saat kite menjadi kawan. Saat kite menjadi sahabat.. Maaf bagi segala kesalahan kata-kata, kesilapan menyindir, kesengajaan mengata.

Maaf bagi perbuatan aku yg jelek, mengguris hati sedang aku tau, dan aku buat-buat tak tau tentangnye. Juge bg segala hal di saat kite ketawa, di saat kite menangis, di saat aku memuji sedang hati aku tak pernah ikhlas padenye. Maaf atas kekerdilan jiwa aku yang membuat aku menjadi aku.

Maaf atas dosaku semalam, hari ini, dan hari esok bahkan mungkin selamanya.

Aku mungkin bukan lah kenalan, kawan, dan sahabat yg baik. Maka maafkan aku. kerana menjadi aku...

Monday, September 22, 2008

take me away

aku taktau nk ckp camane. hati aku sakit.
sakit.
sakit.
betul tak sangke akan jadi macam ni. kenape? aku dah penat tanye kenape.

Wednesday, September 10, 2008

Dacing penimbang

Ternyata aku masih tertimbang-timbang akan perkara banyak. Banyak ragu membersit dihati. Keyakinan yang pernah ade, melayang entah ke mane. Mungkin dek kerana keyakinan tak bersandar, diletak merata tanpa penilaian dan pertimbangan hati, akal dan nurani. Kekesalan sesungguhnya tak mampu merubah apepun dan takkan membawa perubahan kalau terus menerus diratapi. 

Ibarat roti yang dibiar berkulat. Biarpun berkulat, masih memberi 1000 definisi penghayatan dlm kejadian alam. Aku mungkin bukanlah sekeping roti berkulat yang sangat beruntung, tp aku mahukan diriku seberuntungnya utk wujud di dunia. Aku mahu diriku ibarat kayu balak hutan yg tak lapuk dek hujan dan panas malah sentiasa bertahan tegal dengan segala takikan senjata. Sekalipun aku tumbang, aku masih berjasa pada kesungguhan manusia dan siapa jua walaupun mereka lah pemusnah dunia.

Hm. Mampukah aku.? Kesusahan berhidup hikmahnya berpanjangan dan kesenangan bukan lah hidup, malahan rencana yg tak mampu ditebak kesudahannya. Di saat aku berhenti dlm perjalanan ke destinasi tak pasti, aku semakin penat. Kadangkala ku terjatuh, cedera. Lemahnya diri ini di tengah kekeringan dan kemarau perjalanan. Aku tercari-cari sedikit air, lalu ku temui telaga. Aku perlu tongkat, menggagahi langkahku yg semakin tak berdaya. 

Mungkin aku terlalu menyalahkan keadaan, dlm mencari kesempurnaan yang tak pernah ada. Sehinggakan kecacatan di badan sendiri ku lupai. Kawan, bangkit kan aku dr karutan ini...

5 Sebelum 5

"Ingat 5 sebelum 5; Sihat sebelum Sakit. Muda sebelum Tua. Kaya sebelum Miskin. Lapang sebelum Sempit. Hidup sebelum Mati."

Malam ni malam pertama aku tinggal solat Terawih Ramadhan tahun ni. Not even 8 or just 2. Salah aku. Salah aku. Salah aku. :'( Hm.. aku tak rase ape saje dlm tangan ku skang bisa menjadi alasan utk aku tinggal solat terawih yg cume dlm 20 min. Adekah 20 min yg aku lalui mlm ni sume nye benar-benar bernilai, dan boleh melebihi nilai aku spend mase utk solat. Kesal. Kesal. Kesal. Aku rase tak mampu aku timbangi buruk baik sesuatu perkara. Prioriti amal dan tugas. Aku tak bleh fikir ape-ape.

Aku tulis ni semata-mata mengurangkn rase pedih di hati. Smoga aku sempat, kuat semangat dan larat mengerjakannya sebelum sahur dan subuh tiba. Ya Allah, bantu aku...

Monday, September 8, 2008

makin lame, makin jauh...

“Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?”

“MASA LALU”. Walau dengan apa cara sekalipun kita tidak dapat kembali ke masa lalu.

Sejauh mane aku kesalkan perkara yg telah berlalu, aku takkan mungkin dpt undur, undo sume perkara2 yg aku tak suke pade mase lalu.. dan perkara2 lalu yg sgt kite rindui juge tak mungkin dapat di ulang kembali walau ape care skali pon kite cube lakukan utk itu. yg lepas, retain to be past. yg kite lalui adelah kenyataan. dan akan datang masih belum pasti.

Tapi walau kite cube lari sekalipon, makin lame, kite tetap mendekati 'due date'. kalo macam roti yg ade tempoh seminggu. Kite juga ade label due date that are visible disisi Tuhan dan malaikat pencabut nyawa. Tapi adekah kite makin mantap bersedia utk pengakhiran itu? Anggap la macam due date assignment, or hari exam final kite. For whole semester kite berjuang mati-matian utk 1 hari, 1 paper tu. Tapi utk due date hidup ni, adekah kite cukup alert, sedang kite meyakini tarikh tamat tempoh itu pasti?

Semalam, mungkin dek kerana diriku yg tak bermaya, jiwa yg tak berape nk hidup ni, one of my fren perasan perubahan diri, lalu ditanye, adekah aku punya masalah. Entah dr mane dtg ilham, aku spontan menjawab. "dah kate manusia. masakan tak diuji? sedangkn mengaku beriman..." Subhanallah sesungguhnye itu lah kate2 utk diri, jiwa dan hati aku yg makin kering dek kemarau dosa tak henti...

Berkali-kali ku renungi kata-kataku sendiri. Sedikit kagum dgn semangat yg dtg entah cume sebentar. Sesungguhnye aku dapat merasakan untung nye diri, patut nye aku bersyukur dgn sakit yg di uji. Untuk ape ku kesali, walhal sume itulah yg sentiasa memelihara aku didalam landasan. Tuhan sedang membimbing aku. Sesuai dgn doa yg ku panjatkan saban hari. Ajaran itu mungkin payah utk aku ikuti, lalu diberi contoh-contoh dlm pengalaman yg ku lalui. Silibus yg tiada bertepi mungkin buat aku penat, dihadiahi aku dgn permainan, keindahan, rezeki yang melimpah. Subhanallah. "Maka yang mana satu diantara nikmat Tuhan yang kamu dustakan?" (ArRahman)

Wahai hati, bersabarlah. Allah ada bersama kamu. Dan cukuplah Allah bagimu.


Thursday, September 4, 2008

Dear friend...

dear friend i haven't heard from you in ages
i wonder how you're making out
last time we talked i felt the space growing
between us
i didn't think you'd go so far
tell me how could you just vanish
without giving me any reasons
what were you thinking
and does this all make sense to you?

it's hard when you dont say anything
when i gave you everything
and still you slip right through my fingers
its hard when you dont say anything
is this how you finish things?
because to me, this doesn't feel like the end.. dear friend

it's not like me to put my trust in somebody
but to you i gave it all
and if you'd asked me i would soften all your falls
but now it's me who's stumbling

tell me how could you just vanish
without giving me any reasons
what were you thinking?
and does this all make sense to you?

its hard when you dont say anything
when i gave you everything
and still you slip right through my fingers
it's hard when you don't say anything
is this how you finish things
cause to me this doesn't feel like the end... dear friend..

Tuesday, August 19, 2008

rindu mase lalu

sometime i just hate everything behind...

Saturday, August 16, 2008

long time no see

rupenye lame jugak aku x bukak blog since aku br pasan some newly added feature and output changes kt blogger. aku rase interface baru ni walopon takde la beza sgt tp mmg best sikit. kire at least ade la evolve sikit. but posting entry ni still mcm ni. pade aku x bape best la. with a simple coding, bile2 je aku leh wat text area cmni. suppose lebih fix dgn width website and additional feature gaks. ni smiley pon nk kne ltk coding. ape cer... huhu [fuh, into ngn hci principles :b]

em kali ni. aku mls nk merepeks pjg2. harini betul2 penderaan mental bg aku. nk story aku pon x larat. n will be bias to kutuk org tu, ngate org ni. kite la kot yg byk kurang nye. xpyh la tunjuk org. diri semdiri pon bkn nye baguz sgt. em. maybe some time in the future la aku story. mase tu all those pahit things now da jadik bende bez tuk aku rindui or at least utk dikenang.

so, now da 430am. i better stop now. nk tgk cite lak. alang2 penat bia sampai pengsan. haha! ok la.. nyte. wassalam.

Thursday, July 24, 2008

Quitter = Loser?

Terbaru, aku dikejuti dgn mcm-mcm kejutan [aku klassify kn sbg kejutan sbb mcm durian runtuh pon ade :b]. Kejutan-kejutan yang kdg kala adalah rezeki, kdgkala cume menambah beban di hati. Kejutan ade jugak yg membawa kekusutan, kerunsingan dan kesedihan. Aku rase kejutan-kejutan yang mengejutkan aku beberapa hari ni melengkapi kesemua rase lalu aku cume rase terbeban.

I really wish a day break. No study, no class, no meetings, no analyzing budget, no writing proposals nor even think about all that. Tp seems like impossible jer.

Tulisan kali ni hanye lah semate-mate aku meluahkan segala kekusutan sbb aku betul-betul kusut.

Subjects taken banyak ler semni...
aku mmg bleh kate tak penah [mmg tak penah pon] amik credit hour > 15.5.. but sem ni aku gamble amik 1 core subjek lebih sbb fikir2kan mase depan yang belum sampai tu.. then aku amik 18. bunyik mcm manje kalo aku kate xleh skor sbb subjek byk. the thing is, aku nk SKOR.
Dah le tu, pointer aku betul2 cukup2 makan je. [nk makan pon x cukup la sbb not enough to get sponsors...] Sem ni la sem pembuktian diri, yang mane aku sasarkan sasaran aku at least cgpa aku naik .1 dr skang. Utk itu, cgpa aku mestilah stendet2 1st class nye achiever. Betape tinggi nye sasaran aku utk menjadi reality.

Untuk menembak sasaran itu, aku menyusun beberape strategy. Strategi perang itu rahsia tp bia la aku ckp salah dua dr nye[2-2 ni x salah anyway]:
1) NO clubbing
2) Amek subjek sikit sudey

POint yg kedua ni mmg aku still tgh fikir utk proceed ke tak. Sbb ianya effect strategi2 perang pade mase dpn. Itu long-term effect. So aku kne realistic sket la..

And 1st point. Ni yg aku tak bleh blah.

Aku betul-betul nk slow down clubbing. Rasenye sem lps da cukup la kot dgn baktisiswa lg, dgn fasi kt rawang lg.. bla bla bla. Tapi ternyata Tuhan ade plan lain utk aku.
Sejurus slps kembali ke Semenanjung, belum seminggu pon aku tibe2 jadik Asst Program Manager Program ICT[sbb aku gatal kot]. Tapi yang ni aku tak bape kesah since will be busy dlm 2 weeks jer. Then break free.

Wawasan pon panggil tp aku ade kls so aku tak pegi.
Caring club gak tbe2 panggil tp jugak, aku tak pegi.

Then, Futsal ni. Aku ingt program kecik jer. Skali aku kne jd Financial Controller bagi program yg..... no komen. [kalo cite jd 4gig article ni]. Yg pastinye ia ibarat makan nasi lauk ikan jerung masin.. nasik pulak dah nak basi. camtula.. Yg ni yg paling aku tak bleh blah. Faktor utama kekusutan aku.

Then, kejutan yg paling tak disangke2. Bleh jadi MRC. HAHAHA. Aku penah kene saman kot.. Ni aku anggap rezeki. Tp agak mengusutkan sbb aku jd... [jwtn x pyh letak la mcm x ikhlas lak nt]
bla bla bla.

Aku da analyze, 2 month in advance aku mungkin takkan free, payah nak balik rumah. Next analyze aku, kalo kuiz aku x skor, aku consider quit dan drop. Until habis convest, yakni bulan puasa start. Jgn sampai aku tak sempat puasa sudahler.. hihi.
bla bla bla.

Aku serius takut ade cop quitters. maybe jln terbaik. mlm ni mlm jumaat. aku nk istikharah. Mintak Allah make it up for me. KAlo dgn pertolongan Allah, bende brat camane pon leh jadik ringan... suppose aku bersyukur[maybe]... tgk esok camane. maybe view aku pasal sume ni changed 100%. mane tau...

Tuesday, July 22, 2008

diet

huhu. 1st time tulis kt lab. sgt boring. [padehal luse ade 2 quiz]..
recently, aku cube kembali ngn care hidup normal. eat n sleep less. air banyak. tryin to diet but makin aku cube, makin selera lak makan. ape jadah... haha. actually i'm quite frustrated bile org tegur. even brat bdn aku x de la naik sgt tp aku still nk control mkn aku balik. waa sedih sgt... :'(
early in the morning pg td, after solat subuh, aku tros siap2 n b4 7am aku da kua bilik pegi joging. hahaha. pas balik joging, heavy breakfast lak. then kelas 830 till 1130. skang, 1230pm.. aku dah lapa... waaa.... cane nk diet ni.. :'(
maybe i should start to browse n recalculate protein, karbo n everythin back mcm dulu2. then, mkn supplement,.. or maybe i should try some herbs? hahahah. gile.

Wednesday, July 16, 2008

Busy... body


it has been a while aku tak post ape2 kat blog ni. to tell the truth, approx 10 times aku try to write something.. but nothing posted. hasilnye, banyak post yg autosave as draft jer dlm acc aku nih. hurm...

Lately, I just cant express myself. aku taktau ape yg ade dlm benak fikiran aku. sejauh mane aku cube fikir pon, aku takleh translate sume tu into words. i guess maybe aku leh elasily write something bile aku kusut, sakit hati, sedih, serabot.. bile aku nk kua kan sume thought aku pasal bende2 yang x best. aku cube evaluate diri aku. maybe betul, post aku dlm ni sume mood 'hujan', bla bla bla yang tak best aje. yg 'happy' very little. maybe kalo happy pon, just get extremely happy till aku rase sayings tak cukup utk aku express kehepian aku.. aku dah merepek~

so. so. so.

so many things happen. thought of keeping it all to myself.

ok. there is one thing; i'm giving it up. Balik dr Sarawak, aku tibe2 jadik Asst. Program Manager tuk program kulliyah yg tinggal 3 weeks to go. Instead of busy adding and dropping subjek [not that bz since aku x add n drop papepon.. still, aku tgh fikir what subjek to be drop sementare drop only masih on ni.], aku jugak bz mending broken life [haha, tbe2 masuk lagu]

but the point is, aku busy skang. dgn meeting tak habis2. dgn entah pape lg tah aku pon x tau. with all that, ade tak sape2 paham yang aku betul2 bz skang? deeply understand kalo aku x reply mesej or aku x angkat call... n aku tdo awal. who's on the earth really understand? i believe its none. or should i put a poll survey in the facebook or friendster? haha. [everything i said; all ended up a merepeks thing]

In 3 weeks time, aku x reply msj and answer call. then IF. IF aku mesej saying something like, "Sory, i've been busy". Aku tak pecaye org tu akn simply say something like, "never mind, i understand" pastu takde react kecik2 aty dgn aku.

O world, believe me. I'm busy.

Maybe i should add another point, those busy things make my credit flow mcm air. aku kne mesej EVERY committees which are about 30-60 people to confirm meeting, bla bla bla. AND the most important point maybe; I'm not in the mood of replying messages and answering calls. HAHA. puas hati?

Amek ko skali tules taknak panjang pulak. okesh la. cukup merepek~

Friday, June 27, 2008

F.R.I.E.N.D.S

My best friend mase tadika + skola rendah yg bertahun-tahun lost contact jumpe balik!

Kenangan mase kecik2 seolah-olah tertayang balik depan mate. Ternyata aku tak penah lupekan die yg sorg ni. Aku setat kwn ngn die mase tadika. Maybe mase 6 tahun. Die baru move. Sbb die baruje balik dr US mak ayah die keje sane. Before die ade, bile beratur aku mesti 1st person in the q. mase kecik2, duk dpn skali tu dah rase mcm leader la kot. Aku ni mmg sjk azali gile kuase agaknye, bile die move msuk tadika aku, aku geram sgt sbb bile q, die dpn skali. (since die slightly smaller than aku. Alala tomeinye.. :D). Dasar aku yg gile kuase + manipulator + monopoly ke ape sume tu aku buli die… aku salu pukol2 die, tarik tudung die. Aku tak puas hati. Aku nk duk dpn skali! Kah3…

Then, die move out. Maybe tak tahan ngn aku kot. Haha. Heran lak aku.

Sape sangke jodoh kitorg panjang. Mase skola rendah, kitorg kls same and seat pon sblh2. sejak dr tu kitorg bersahabat baik. [tp jujurnye, masetu aku taktau die tu la makhlok yg aku buli + x puas hati mase tadika tu]. Dah darjah 3 tu aku syg die thp ayam punyer… aku ingt lg. padehal kecik lg, aku salu lepak2 umah die. [aku tak ingat kalo die ade lepak umah aku ke x] umah die tu agak jauh gak la bg kanak2 utk menapak…

Mase drjah 3 tu lak die move out lg… ke London. Mase tu aku mcm hilang dunia. After die g, berhari2 aku nangis ingt die. Aduh, sedih seyh! Then kitorg salu la tuka2 poskad la kononnye. Tp x lame. Sedih budak2 kate…

Then, this year, recently. Kitorg contact balik. Walopn die ade dlm list ym aku, frenster aku, u knw… its kind of strange je atmosphere tu bile aku becakap ngn die. Aku ym die once anyway, mase tu aku ckp la… how much strange aku rase. N die pon same. Betape byknye mase ubah apeje antara aku dan dia.. Now masing2 ade life masing2. tu yg aku perasan pasal 'relationship'. Kalo once kite jauh, n kite tak jahit dan cantum balik secepatnye, the thing is… sume tu akan fade away… Kecuali la yg namenye.. Jodoh[maybe… ].

Monday, June 23, 2008

Sharing moment...

Yeay! da jumpe pon. less than a day. ade je dlm beg sblh aku ni. huhu. sengal. aku carik sgt cable ni sbb nk tunjuk nih.. aku pn xtau ni ape. saat2 yg aku harap x kn berakhir kot. hahahaha.









best2 bile terkenang zaman2 kering kontang, tepakse beli yg kecik jer. Pastu merenung sesama sendiri menenangkan hati masing2 dan act like nothing. hahah. Mase banyak x beringat.. tu la die. padan muke.

Hilang

Mane pegi my bunch of stuffs? ade cable fon, duit syiling 20sen dan yg paling penting. KAD MATRIK! aduh... esok luse nk balik uia da. em barang yg jarang2 kite kua kn dr tempatnye, jd cenggitu la bile skali kite pakai. entah ke mane. time genting tu la die nak hilang. tym x nk pakai duk menyemak depan mate. huhu. emm. still got 3 days nk cari or else xleh g sarawak ke ape. huhu. em. gonna enjoy my week at Kuching, Sarawak next week. InsyaAllah! rase mcm nk pergi tak kembali pon ade ni... doakan aku selamat pergi dan selamat kembali ke mane2 saje :)

Saturday, June 7, 2008

Selimut hati


Bismillah...
Ujian datang bertimpa-timpa. Mungkin kesilapan semalam yang membawa kita pada kesalahan hari ni. Bile aku begini, aku rasekan kosong. Aku takde ape-ape. Aku takde sape-sape. Aku sendiri.

Mungkin aku patut tengok segala yg jadi ni dr dimensi yg berbeza. Sekurang-kurangnye aku dapat lihat, bila aku tersasar, sape yang ketawakan aku, sape yang gagahi aku untuk bangun semula. Sape yang memimpin tangan ku untuk berjalan dan berlari lagi..
Dan aku salah. Tuhan sentiasa bersamaku. Aku patut rela, biarla seisi dunia membelakangi aku, aku sentiasa ada Allah untuk bergantung harap. Aku tak sendiri. Dan takkan pernah sendiri...

Hari ini. Aku bace semula notes hari semalam. Dan aku somehow fikirkan betapa aku tak boleh kembali ke masa lalu walau untuk menarik balik apa yg aku da ckp or just tukar some sentence I ever wrote kat notes lepas-lepas. And how much I hate those thing, aku ttp x bleh ubah ape yang telah terjadik semudah ctrl+z atau sepayah ape pon. Ni buat aku pikir how much patut nye aku fikir, ye, berfikir… sebelum buat sesuatu tindakan.

Semalam. Di tengah2 kebuntuan aku, ternyata aku banyak buat silap. Kadang2 bile kite buntu, rase takde jalan penyelesaian dan harapan, sebenarnye jalan tu ade terbentang depan mate kite. Tp kite tak nmpk. Jalan tu kite rasekan sukar, tanpa berani kite tempuhi atau kite mmg buta, tak nampak apeyg Allah bg depan mata. Aku rase mmg aku buta. Lalai.

Bile kite rase keadaan tak sebelahi kite, buntu mencari penyelesaian, all we have to do is just serahkan pade Allah.. Sujud.. dgn penuh penyerahan dan pengharapan. Tu la jalan penyelesaian yg kite cari sebenarnye. Bile aku sujud. Letak sume takut aku, kebimbangan aku pade Allah. Allah permudahkan jalan tu… Subhanallah. Dgn care yg sgt halus. Everything is just there, mcm magik. And everything be fine. Semudah tu. Mudah nye hidup ni dgn rahmat Allah. Bile aku bace balik mesej2 lame, i had ever wrote to my mum;

"Takpe lah, kita tak payah fikir sume tu. Kite cume dekatkan diri dgn Allah. Minta Allah saje lah yang mudahkan, selesaikan dan buat keputusan untuk kita..."

Tapi kenapa aku selalu lupa? Bila turn aku buntu untuk buat keputusan, bila aku putus harapan, bila aku tak faham dgn ape je yg ade di tangan... aku lupa... Ya Allah. Hindari aku dr bisikan syaitan yg melalaikan...

Tuesday, May 27, 2008

bala

I hate myself when i got many things to say but i end up not saying a thing.
Tuhan, tolong aku. Permudahkan bagi aku... dan dia.
Hope aku belum terlambat untuk memulakan semuanya...

Ya Allah... tolong aku.

Saturday, May 24, 2008

Cube test try

Ari Lasso feat. Bunga Citra Lestari - Aku Dan Dirimu


tiba saatnya kita saling bicara
tentang perasaan yang kian menyiksa
tentang rindu yang menggebu
tentang cinta yang tak terungkap

sudah terlalu lama kita berdiam
tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
memenuhi mimpi-mimpimu malam kita

reff:
duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
dan kini hanya ada aku dan dirimu
sesaat di keabadian

jika sang waktu kita hentikan
dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan
meleburkan semua batas
antara kau dan aku, kita

repeat reff

Lirik lagu Ari Lasso feat. Bunga Citra Lestari - Aku Dan Dirimu ini dipersembahkan oleh LirikLaguIndonesia.Net. Kunjungi DownloadLaguIndonesia.Net untuk download MP3 Ari Lasso feat. Bunga Citra Lestari - Aku Dan Dirimu.

Bad day


Usia: 1 bulan @ less

Tatau nak ckp ape. Sakit hati. Sedih. Entah. Saba je la....

Tuesday, May 20, 2008

Feel good not so good.

Good:

  • Back from Security Awareness Talk, JW Marriott
  • Dpt goodies dlm goodie bag and hasil keberanian jwb soalan ;)

Not so good:

  • Balik hujan lebat pastu redah je till basah. Kuyup dlm erti kate sebenar.
  • Pusing kepala, feeling sick
  • Meeting mlm ni - tak prepare pape lg. Mati aku!
  • Stdy esok pagi

Wednesday, May 14, 2008

Something goes wrong somewhere

Esok kuiz Java. Kuiz numeric smlm aku tak bape nak kesah sangat even mmg cm sengal2 jer. But aku betul risaukn pointer. If numeric wat kacaw mase sotsem tu mmg disaster. Esok2 payah la gile aku nak build everything back up. Umpama gula yang jatuh berterabur atas pasir pantai walopon takla mustahil aku nak kutip balik tapi agak mustahil jugak la :P

Kuiz Java ni aku sikit yakin la walopon skang da pukol 1010pm sedangkan aku tak setat bace pape lg and sempat pulak aku online semate2 nak meraban kat cni. Huhu. Dah ler assignment tak siap lagi n planning nk wat 12am mlm ni but cm da ngantok2 sikit skang. Ape nak jadik la aku ni…

Really feel ade tak kene kat mane2. Tapi entah kat mane. My baby [laptop aku] ni pulak tak habis2 nak buat hal. Asik nk kne force cabot batery. Hmm… dah la boot slow. Mmg many things go wrong many where ni… Lol! Hah amek ko skang ade less than 5 mins to 11pm. Nk sejam aku melayan laptop. Kalo ko burden aku lg, ade jugak bayi terbuang nanti… Dahla aku nk layan buku lak!

Friday, May 9, 2008

Disaster

Isnin: Quiz / Due assignment NUMERIC
Selasa: Ghost Potrait
Rabu: Quiz / Due assignment JAVA
Khamis: Puasa
Jumaat: Genting =)

Best clock of mine ;) Guess what time is it...?;

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

وَٱلۡعَصۡرِ (١) إِنَّ ٱلۡإِنسَـٰنَ لَفِى خُسۡرٍ (٢) إِلَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلۡحَقِّ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلصَّبۡرِ (٣)

Tuesday, May 6, 2008

Suami, isteri dan dot dot dot

huh. Tuhan masih menyayangi aku. Selamat!~
Aku betul2 rase cam aku dlm cinta 3 segi. Macam aku suami with 2 wives. I love them both. Tp ape aku leh buat. Aku cume leh gelak2 je. Ha Ha Ha.

Maybe keterlaluan kalo aku berharap 1st n 2nd wife tuk bebaik2. Aku cume leh serve the best for each. HA HA HA. Cume aku berharap sgt2 aku x lost any. Tu je yg aku risaukan. IF something ever happen to us; know that i'll always love you both =) Hope kite kekal cmni je or baik dr ni. Xmo la penin2 kn bebeh2? Ha Ha Ha.

Wednesday, April 30, 2008

For 3 of you.

What a friend for?

Dun have to tell u this. I knw u will. But aku x sedap hati. Kebanyakan pikir ni...
Anyway. Kalo sampai bende buruk kat korg psl aku. Jgn trus judge aku dgn kate org2. Ask me 1st.
Coz only for u i could tell that aku 'talam 2 muka', aku 'hipokrit' dan segale bukti2 yang mendokong pernyataan tuh.
Isk aku pening. Malas nk pikir. Ni la bahana nye amik sotsem. Gile aku.

Tuesday, April 29, 2008

Untitled

What Khairina Means
You are a seeker of knowledge, and you have learned many things in your life.
You are also a keeper of knowledge - meaning you don't spill secrets or spread gossip.
People sometimes think you're snobby or aloof, but you're just too deep in thought to pay attention to them.

You are truly an original person. You have amazing ideas, and the power to carry them out.
Success comes rather easily for you... especially in business and academia.
Some people find you to be selfish and a bit overbearing. You're a strong person.

You are usually the best at everything ... you strive for perfection.
You are confident, authoritative, and aggressive.
You have the classic "Type A" personality.

You tend to be pretty tightly wound. It's easy to get you excited... which can be a good or bad thing.
You have a lot of enthusiasm, but it fades rather quickly. You don't stick with any one thing for very long.
You have the drive to accomplish a lot in a short amount of time. Your biggest problem is making sure you finish the projects you start.

You are wild, crazy, and a huge rebel. You're always up to something.
You have a ton of energy, and most people can't handle you. You're very intense.
You definitely are a handful, and you're likely to get in trouble. But your kind of trouble is a lot of fun.



You are very intuitive and wise. You understand the world better than most people.
You also have a very active imagination. You often get carried away with your thoughts.
You are prone to a little paranoia and jealousy. You sometimes go overboard in interpreting signals.

Monday, April 28, 2008

Sunday, April 27, 2008

.it's NOT the end of you.

aku tak tau nak cakap ape
aku tak tau nak fikir ape

mungkin ni isi hati aku.

aku tak nak ko sedih
aku tak nak ko risau
aku tak nak ko takut
ko tak payah fikir ape-ape
ko tak payah cakap ape-ape

tak.

aku nak ko cakap sumenye
aku nak ko luahkan sedih ko
aku nak ko luahkan risau ko
aku nak ko luahkan takut ko

entah.

yang pasti.
aku tak nak ko patah semangat
walau apa pun rintangannya
aku tak nak ko putus harapan
walau apa pun dugaannya

aku nak ko bahagia
walau apa pun caranya

Wednesday, April 23, 2008

Pencuci mulut CJ7


ape kenenye aku ni...

Semua kata rindumu
semakin membuatku tak berdaya
Menahan rasa ingin jumpa...
Percayalah kataku aku pun rindu kamu
Ku akan pulang melepas semua kerinduan...
Cume ko pun pulang juge la. Demi aku. Walaupon aku x pakse... =b

nway, worrying u la....... let me knw the result eh. and no no no, dont lie......

Tuesday, April 22, 2008

Salahkah aku


Separuh nafas ku terbang bersama dirimu
Saat kau tinggalkanku, salahkanku

Salahkah aku bila aku bukanlah seperti aku yang dahulu

Ada makna tergali... dari sini
Dari pertikaian yang terjadi...

Kau hancurkan diriku bila kau tinggalkan aku...
Kau Dewiku...

Kembalilah padaku bawa separuh nafasku
Kau Dewiku...

thanks my dearest for giving me this pic... wish to say a lot more sorry to u.....

runsing

Orang kate "people change". i'm just wondering, to what extend could a people change. kalo yg baik bertukar jd jahat sikit-sikit.. pastu bertambah kejahatan. lame2 kejahatan dah sebati dlm jiwa. i could believe that. tp ade tak possibility utk org yang mmg sebati kejahatan dlm diri, dah mmg terdidik sejak azali utk jadi macam tu utk berubah. to be a better person. not to be perfect, tp memadai dgn acceptable. behave like others do. Aku selalu berfikir jalan. instead of marah dgn keadaan, blaming others or salahkan the things happen. tp aku tak tau. tak tau. tak tau ape jalan yang patut di ambil. I believe there is a way. There must be ways.

Kadang2 situasi dlm hidup ni jadi terlalu rumit. diluah mati emak, ditelan mati bapak. sumenye jAdik berbelit-belit. sampai 1 tahap kite rase da xde jalan penyelesaian lagi. cume mampu biarkan berlalu dan tinggalkan harapan. Dan mungkin aku hanya mampu berdoa semoga keadaan masih belum terlambat untuk diperbaiki dan semoga masih ade peluang bagi semua dari kami merasa bahagia.

Maybe mimpi yg distract aku slame ni mmg ade petanda sendiri yang aku sendiri tak sangka walopon aku cube deny those things. All things happen mcm lead to that dream yg aku takut kan sangat. Maybe i should think of ape tindakan aku if those things could ever really happen. Nauzubillah. [wish that was the worst thing ever, and no more other thing even worser].

Friday, April 18, 2008

R.E.S.U.L.T

On no soul doth Allah Place a burden greater than it can bear.
It gets every good that it earns, and it suffers every ill that it earns. Al-Baqara [2:286]

Kali ni nerve aku tak bape nk hebat sgt berbanding last sem [or maybe not yet]. aku xde rase ape pon walpon ade remaining 3days (or less) utk result kua. Still aku hrp point aku tak turun, and no subject yg kurang dr b+. sbb if ade 1 pon subjek aku dpt b / b- or lebih teruk dr tu maka runtuhlah segala-gala yang telah terbina dengan penat lelah, payah jerih aku selama ini. Nauzubillah.

ha.. got an idea. Kalo cgpa turun even 0.001, aku amek short sem. and if naik xkesah la bape, aku give up sotsem. [bahaye ni, kalo mmg Allah nk tetapkan aku amik sotsem, so pointer aku jatoh.. hmm is that so?] em... maybe okai. sbb aku x dpt agak lgsg cgpa aku nk naik atau turun. and if turun, i suppose to backup jugak dlm sotsem. this thing tak lead pade mane-mane decision pon [amik or tak]. so, go on with this plan. everybody, doakan cgpa aku naik!

Thursday, April 17, 2008

Malang tak berbau

Tenet umah kne sambar petir. so leyh on9 ptg jer. huuu... bosan gile duk umah! n mcm nk buat aku kalah jer betting ni. hmm xpe la.

skang ni, aku tgh keliru nk amik short sem atau tak. Ikutkan hati mmg tak nak. Sejak masuk matrik, sampai skang, aku belum pernah cuti lg. subjek yg aku akan amik pon aku mmg x bape ikhlas nk amik. n risau kan bende2 yg jadik kat rumah.. hmm complement sbb utk aku x meneruskan short sem.

tp kalo aku miss short sem ni, aku tertinggal 3subjek dr org. It's a big loss! but aku leh gain up to RM2000. hmm serius keliru.

ADV For Taking S.Sem
  • cover at least 2 subjects, obtain better marks & grades for those subjects
  • jumpe 'sumone' everyday
  • leyh je part time job kat mane2
  • n leyh je balik 3 days a week
  • BAKTISISWA Sarawak!
ADV For NOT Taking S.Sem
  • dpt RM2000 free2
  • leyh teman mymom kemane2
  • handle things happen kat rumah... hmm...

Saturday, April 12, 2008

Ouch!

Tangan kiri ku melecur kena minyak panas. careless. Sob Sob.. Sakit...

A friend of mine said:
"Careless nye ko ni.. Pakai colgate la.. Kurang sikit.."
Then i replied:
"Waa... camane ni, umah aku tak pakai colgate. Sob Sob"

I actually knw, yg kne pakai toothpaste tak kesah la jename hape pom, but i just missed her. And one thing i realize about her; She is caring. Magmieza, tq =)

I'd started to know the meaning of the word 'careless' mase standard 6. Aku kira setat tuler aku knl dunia. Sbb aku carelessly bg pinjam jadual UPSR kat org which made me missed a paper in UPSR. Dasat tak? I missed a paper in UPSR. UPSR. too small to think. huhu. Now those things cume tinggal jd kenangan yg aku gelak-gelak je bile ingat. Maybe kalo aku amik dat paper, aku dpt 5A, aku tak berada di Malaysia. Aku kt oversea, entah pakai tudung lg ke tak. Entah tau agama ke tak. Entah hidup ke tak. huhuhu. Even if kalo aku amik tu it's better for me, i choose not to have it. Mungkin aku lupe diri. Mungkin aku tak bersujud lagi krn tenggelam dgn nikmat dunia yg menggile. =)

Less than 4 hrs after now aku betolak. Pray for my safety and wait me come back. =)

Friday, April 11, 2008

Thursday, April 10, 2008

BETAPA RAHMAT-NYA MENGIRINGI

suke3! sbenarnye perasaan suke tak ingat tu kite sedar. bkn unconciously, tp kite tau kite sedang suke tak ingat. sbb kadang-kadang kite tak dapat tahan diri dari berasa terlalu gembira sampai rase diri terawang-awang dan perasaan seolah-olah melayang. when u cant stop yourself from smiling.. hey, what's wrong to be happy?

Sometime ppl can get extremely happy for no reason. sometime, for just getting a picture or hearing a word. Uniknya Allah ciptakan perasaan manusia. mcm satu extension or plug-in yg kite leh pakai utk macam2 jenis perasaan. maybe just like Adobe Photosop dgn .psd, .jpg atau Flash dgn .fla, .swf. Heart feeling pulak pakai .suke, .marah, .sedih, .macam2 undefineable format. Ni uniknye. Walopon kite xtau ape jenis perasaan tu, tapi kite bleh rase, dan ia still compatible dgn hati kita. Subhanallah!

Hidup tu ada masam manis nye. ade garam cuka. dan ade jugak gula. Dan bagi setiap keperitan yg diuji, Allah iringkan dgn 1001 kemanisan yang kadang-kadang kita tak nampak. Ruginya. Kenapa kita tak nampak? Kerana kita tak berfikir, kalaupun kita fikir mungkin ia tak terarah pada landasan yang betul. Sedang Allah berulang kali nyatakan dlm Al-Quran; " أَفَلاَ تَعْقِلُونَ " "...sedang kamu tidak berfikir" . Makna dan maksud yang jelas. Kita akan nmpak cahaya dan kemanisan dgn berfikir. Bagi setiap cobaan Allah pada kita yang tak seberapa, sesungguhnya Allah iringkan ia dengan nikmat yang jauh lebih banyak berbanding beberapa masalah dan dugaan yang menimpa. Dan ia akan jelas dilihat bagi mereka yang.....berfikir.

Anyway, for a person that i cant live without thinking of; thanks for making me very3 happy today. Even if this gonna be pahit pade masa akan datang, tapi sesungguhnya Allah dah bagi aku rase kemanisan dan kesembuhan bagi sakit hati aku beberapa hari ni. Alhamdulillah syukur!~

SILENT TREATMENT

i'm trying to be happy today. tp pagi-pagi lagi a friend of mine cancel outing yg kitorg da plan since months ago. em. 2 of them xleyh dtg. 1 pegi mengarut kat tmpt lain. 1 lg MIA [missing in action]. Walopon bkn sbb ni, but my sadness slowly bertuka jd marah. jd sakit hati. saba jer la. maybe i should think a bit positive. Yg paling patot skali buang je bende2 yg tak gune yang menyakitkan hati.

Nway still have to be grateful for having them tomorow. n at least aku leyh siapkan projek yg tak sudah-sudah tu. and the most important thing, going to a vacation at Langkawi for 3 days! Macam best and hopefully best.

Hmm.. ade sikit advice for readers. esp for some of my friends. Kalo ade masalah, even though kecik, cube la setelkan. baik-baik. Kalo masalah tu melibatkan orang, nk selesaikan tu 1stly, ikhlaskan diri. Niat mmg nk clear things up. End everything over. Terima ape saje kate2 opponent pade kite even if kite tak leh time that thing. Saba kan diri. Pikir-pikir kan. Walopon kamu bukan begitu, tapi kamu dipandang orang sebegitu. Dan mungkin bukan hanya die yg berterus terang tu yang merasa begitu. mungkin die represent perasaan banyak orang terhadap kamu. So, terima dgn rasional dan manage things after that wisely. [aku bajet baguz. hukhuk. sori bz body.]

Feel like.. Keep saying this. Sory if making u bored, Upper Case =)

Tuesday, April 8, 2008

"Kenangan. Ade yg indah. Ade yg sangat pahit. Tapi ade jugak kenangan indah yg pahit dan sakit untuk diingati dan juga kenangan pahit yg indah dan manis untuk dikenangi. "


Hidup x selalunya indah. Langit tak selalu cerah. Entah kenapa aku begitu terkesan dengan bende yg jadik. Padehal aku sedia maklum [bahkan aku la yang beria-ia menafikan tohmahan orang] tentang semuanya. Tapi skarang aku tak pasti. Ade sebersit perasaan sedih dan kecewa menyelinap ke dalam saraf dan pembuluh darah ku. Kenapa? Aku sendiri tak tau.


Wahai Penjaga hatiku yg Berkuasa membolak balikkah hati, teguhkan hatiku pada Mu, pada agama Mu dan untuk ketaatanku pada Mu. Hanya Engkau lah Yang Maha Mengetahui apa yg ada di langit, di bumi dan di setiap sel sel yang hidup di tubuhku, hatiku. Aku serahkan semua kepasrahan ini pada Mu dan pada Mu lah segala sesuatu. Ameen.

BROKEN INTO PIECES

harini habes exam. sume orang hepi, aku sakit hati. bukan sebab paper (walopon paper tu memang agak susah) tp sebab manusia. yang mengira diri sendiri je ade perasaan. tanpa menghiraukan perasaan orang sekeliling. tula, bile kite hepi, suke sangat, kne la beringat.

Aku ade cute little jack yang aku gantung kat pencil box. aku memang la sangat-sangat sayang dan suke sangat-sangat kat jack tu. bile stiap kali aku tengok pon aku suke. kadang-kadang aku menunjuk gak kat orang. tula name die, suke tak ingat.

bile jack aku dah bersepai, kaki tangan sume putus kpale leher sume dah bercerai... dah terpisah entah kemane-mane, dah tak gune aku nak sambung balik. beli baru jela. tapi bile keadaan die cume melibatkan little jack takpe. bleh beli baru (walopon mahal gile... waa) tapi kenyataan jadi lebih pahit kalo jack tu manusia.

bende yang kite suke sangat, bende yang kite nak kejar sangat, kadang-kadang bukan la bagus untuk kite. malahan bile kite dapat bende-bende yg kite kejar sgt tu, kite akan start to realize yg bende tu menyakitkan hati kite je. lebih teruk lagi kalo kite ni egois tak tentu pasal. pertahankan jugak bende 'kesukaan' kite sebab nk dinilai sbagai 'setia' dan bende yg kite suke tu bukan murahan sedangkan dah nyata mmg bende tu cume menyakitkan hati dan tak lead pade ape-ape yg baik pon. tula definisi; suke tak ingat.

maka nya, bagi mangsa-mangsa mcm aku yang jenis suka tak ingat. tak perlu la kite pertahankan kesukaan kite tu tak tentu pasal. tak perlu la jadi egois. kadang-kadang kite membutakan mata pd bende-bende yang lebih baik yang berada disekeliling kite semata-mata egois dengan perasaan sendiri.kadang-kadang kite perlu give up untuk bende2 yg mmg tak perlu.

dah dah. time to start everything over.tak payah nak rase sayang sangat nk buang bende-bende lame walopon mereka ade nilai sentimental yang tersendiri. kalo dah basi, dah terputus bercerai badan sume atau dah menyakitkan hati ade baiknye kite buang dan cari yang baru. dan semoga akan lebih baik dari yang lame. walopon serase-rasenye tak baik (yang baru tu) pon just believe that itu jela yg paling baik sebab kebaikan yg dulu dengan yg baru bukanla sesuatu yang boleh dibanding-banding kan. cukupla kite berhidup dgn sesuatu yang baru dgn niat memperbaikkan hari ini dari semalam. end~


Monday, April 7, 2008

TRIAL TO WRITE A BLOG

aku rase aku ni seorang yang perahsia ya amat. jadinyer it' s bit (actually more than a bit) difficult tuk aku tulis personal blog. but i do like writing. but everytime i write, it's just for myself. xde langsung utk tatapan umum. sbb aku mmg x ske bende2 public ni. tempat2 public yg ramai sgt org. public speaking. public phone. maybe sbb aku ni jenis nk manipulate bende. ape2 je yg ade sekeliling aku. betul ke? just evaluate me through my writings k...?

actually this isnt my very 1st blog coz aku ade jugak blog b4 ni yg aku cbe just nk tunjuk2 skill. nk blaja pasal blog. penah jugak terfikir nk tulis personal diary yg 'public' (pantang betul aku) tapi x penah menjadi coz ketidak sukaan aku pade bende 'public', takde mase dsb la.jadi, apekah yg motivate aku kali ni? sebab yg lawak dan agak aneh. sbb aku betting dgn kwn. i do ever mentioned about blogging somehow tp kitorg xmo coz kitorg same2 x suke 'public' agaknye. so this tym, kitorg bet sape post paling byk in 3weeks. huhu. since connection pn sng nk dpt skang, so will try my best to win the bet! hehe =)